Pocetna Hronika Libergraf: Krivične prijave protiv odgovornih u EPS-u i Gradskoj upravi za urbanizam

Libergraf: Krivične prijave protiv odgovornih u EPS-u i Gradskoj upravi za urbanizam

2177
0
Podelite

Građanska čitaonica “Libergraf” podnela je krivične prijave Posebnom  odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv NN službenog lica zaposlenog u JP “Elektroprivreda Srbije” u Beogradu i NN službenog lica zaposlenog u Gradskoj upravi za urbanizam grada Užica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u slučaju rekonstrukcije i revitalizacije Stare hidrocentrale na Đetinji koja je zaštićeni spomenik kulture.

Vladan Sinđić iz “Libergrafa”  podseća da je ovo udruženje u prethodnih nekoliko meseci prikupljalo građu u vezi izdavanja građevinske dozvole za rekonstrukciju i revitalizaciju objekta male hidroelektrane i došlo u posed velikog broja dokaza koji ukazuju da je NN službeno lice zaposleno u Gradskoj upravi za urbanizam  i NN službeno lice zaposleno u JP EPS vršeći svoja ovlašćenja svesno kršeći propise izdalo i pribavilo nezakonito rešenje o izmenama građevinske dozvole.

On je pojasnio da je saglasnost za rekonstrukciju ovog spomenika kulture  zamenjen sa dokumentom koji je obaveštenje investitoru JP “Elektroprivreda Srbije” što je priloženo u dokumentaciji.

Sinđić u ime “Libergrafa” podseća da je ovim rešenjem omogućeno izvođenje nezakonitih radova na koje su više puta ukazivali  i dodaje da je ovim naneta nenadoknadiva šteta spomeniku kulture hidrocentrali “Pod gradom” i njenoj zaštićenoj okolini, sve u nameri pribavljanja materijalne koristi za investitora. U   “Llibergrafu” kažu da je za ova dela zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

-Zahtevamo da se spomenik kulture „Stara hidrocentrala na Đetinji“ vrati u prethodno stanje i da lica odgovorna za devastiranje ovog kulturnog dobra odgovaraju. Da državni organi sprovode sopstvene odluke – izričit je Sinđić. On je danas rekao da su do ovog dokumenta došli pomoću Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja i upitom Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu koji im je potvrdio  da dokument kojim ova institucija daje dozvolu za izvođewe radova ne postoji niti su ga Gradska uprava za urbanizam i EPS tražili i pribavili.  Sinđić kaže da ovo nije jedno kršenje zakona u ovom postupku i da se Gradska uprava za urbanizam nije rukovodila Zakonom o planiranju i izgradnji, odnosnno Pravilnikom o sprovođenju objedinjene procedure   i Zavodu za zaštitu spomenika kulture i JP “Srbija vode” nisu dostavljali projekat niti građevinsku dozvolu da bi utvrdili da je projekat koji je EPS dostavio usklađeni sa uslovima koji su izdati. On kaže da se identičan slučaj dogodio kod izgradnje MHE Ravni, a kršenja dokumentovana u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.

Početak rekontrukcije centrale je 1. jun.2018. godine i rokovi gradnje tokom koje je dograđen mašinski deo zgrade sa ugradnjom dve  turbine za proizvodnju struje su nekoliko puta probijani. Sinđić podseća da postoji rešenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture o zabrani daljeg izvođenja radova i nalaže vraćanje objekta u prvobitno stanje što “Libergraf” i očekuje. Investitor je imao rok žalbe na ovo rešenje Republičkog zavoda, investitor je uložio žalbu i postupak traje. Pre obraćanja javnosti “Libergraf” je građanima delio flajere “Idemo do kraja” , a njegovi predstavnici izveli performans koji asocira na korupciju.

– Ono što mi očekujemo da lica koja su odgovorna za nezakonito izdavanje građevinske dozvole odgovaraju za to kao i za lice koje je svesno kršeći zakon priložilo obaveštenje kao saglasnost – dodaje Vladan Sinđić.

Rešenjem Ministarstva građevine dozvola za ove radove je  poništena. – Kako je u ovoj upravnoj stvari nesporno da je rešenje Gradske uprave za urbanizam izgradnju Grada Užica od 20.4.2018. godine doneto bez saglasnosti zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo na projekat i dokumentaciju za izvođenje radova Ministarstvo građevinalazi da su ispunjeni uslovi o poništenju rešenja po osnovu službenog nadzora – navodi se u rešenju Ministarstva o poništenju građevinske dozvole EPS-u od 5. marta 2021. godine.