Pocetna Politika Jedan kandidat iz Užica na listi za poslanike koalicije oko naprednjaka

Jedan kandidat iz Užica na listi za poslanike koalicije oko naprednjaka

1368
0
Podelite

Tihomir Petković, koji je bio poslanik SNS u prethodnom sazivu Narodne skupštine Srbije, jedini je kandidat koalicije oko te stranke za narodnog poslanika iz Užica na parlamentarnim izborima 3.aprila.

Ujedno je Petković, koji je bio i gradonačelnik Užica i predsednik lokalnih naprednjaka, čiji odbor je vrh stranke krajem novembra prošle godine raspustio, najlošije pozicionirani kandidat te koalicije od ukupno devet koliko ih je na toj listi iz celog Zlatiborskog okruga.

Na spisku od 250 kandidata, on je na 203. mestu. Ispred njega je osam kandidata iz Zlatiborskog okruga – tri iz Priboja i po jedan iz Prijepolja, Čajetine, Nove Varoši, Arilja i Požege, dok poslaničkih kandidata ta koalicija nema u Kosjeriću, Bajinoj Bašti i Sjenici.

Najbolje pozicionirana je Milica Nikolić (SNS), diplomirana pravnica iz Požege, koja je na 26. mestu i koja je bila poslanica u prethodnom sazivu.

Kandidati iz Priboja su Krsto Janjušević, bivši poslanik i član Izvršnog odbora SNS, koji slovi za glavnog kadrovika u Zlatiborskom okrugu, koji je na 32. mestu, Jasmin Hodžić (SDPS), politikolog, na 87. i Milanka Jevtović Vukojičić (SNS), diplomirani socijalni radnik, na 140 mestu.

Ispred Petkovića su i naprednjaci Jadranka Terzić, lekarka iz  Prijepolja koja je na 150. mestu, Čajetinac Đorđe Dabić, diplomirani pravnik koji je na prošlim izborima bio među prvih deset a sada je na 151.mestu, Branko Popović, specijalista pneumofiziologije iz Nove Varoši je na 196. i  Miljana Aćimović Stefanović, diplomirana ekonomistkinja iz Arilja, pozicionirana je na 201. mestu.

Nadmoć poslaničkih kandidata iz Priboja objašnjava se velikim uticajem Krsta Janjuševića u vrhu stranke. Naprednjaci i njihovi koalicioni partneri tvrde, ali samo anonimno, da ljude u užičkom regionu „Krsto postavlja na funkcije i da ih sa njih smenjuje“, te da „užički naprednjaci nisu baš uticajni u vrhu stranke“.

Međutim, Slobodan Šiljković, jedan od dvoje poverenika SNS u Užicu, kaže da je vrh stranke u Beogradu odlučio o tome ko će biti na poslaničkoj listi, a ne Janjušević, te da su užički naprednjaci predložili Petkovića.

„I redosled kandidata na listi se određivao u Beogradu, ali nadamo se da će Tihomir Petković biti narodni poslanik jer, prema dosadašnjim statističkim podacima, bar njih 40 sa liste ode na druge funkcije“, kazao je Šiljković za Danas i dodao da „pretpostavlja da je vrh stranke želeo da na listi budu „mlađi i perspektivniji ljudi, različitih zanimanja“.

Na podsećanje da i Užice ima „mlade i perspektivne ljude“, on je to potvrdio i ponovio da odluku o poslaničkim kandidatima donosi vrh stranke.

O tome da je Krsto Janjušević, kao glavni kadrovik naprednjaka za Zlatiborski orkug, iskoristio priliku i „progurao svoje zemljake iz Priboja“, kaže da „u to ne veruje“.

„O kandidatima su odlučivalli organi stranke u Beogradu. Krsto jeste u  Izvršnom odboru, ali to nije uticalo na izbor kandidata i njihov raspored na poslaničkoj listi“, kazao je za Danas Šiljković.

Inače, u prethodnom sazivu Narodne skupštie, osim Petkovića, narodna poslanica iz Užica je bila i Snežana Petrović, kao predstavnica DSS na listi koalicije oko SNS.