Pocetna Društvo Zlatna medalja za Gorana

Zlatna medalja za Gorana

1161
0
Podelite

Za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti preduzetništva, a povodom Dana državnosti, Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je Goran Janković, diplomirani mašinski inženjer, vlasnik požeškog preduzeća Inmold. Janković se počeo baviti privatnim poslom još 1994. godine u partnerstvu, ali se osamostalio 2006, osnovao porodičnu kompaniju koja je u proteklim godinama izrasla u zdravo preduzeće čija je osnovna delatnost proizvodnja visokokvalitetnih alata za brizganje plastike i obojenih metala, pre svega, za brizganje tankozidne ambalaže, zatim alata za brizganje tehničkih delova, ali i proizvodnja IML robota što je jedinstveno u zemlji i sa kojom se pozicionirao na evropskom, ali sigurno osvaja i tržišta širom planete. Uz to je razvijena i proizvodnja delova od cinka i mašinskih delova čija je primena u brojnim industrijama. Preko 80 odsto ukupne proizvodnje Inmold plasira u izvozu i prisutan je na svim kontinetima.

Za Gorana Jankovića prva informacija o dobijenom značajnom državnom odlikovanju bila je iznenađenje.

-Svoj posao radim najbolje što mogu, trudim se da to bude dobro i za mene i za okruženje, za lokalnu zajednicu i za državu. Smatram da je moja obaveza da ako sam već stručan i znam neki posao, da treba da pružim maksimum u tome i ne očekujem nikakvo priznanje za to. Međutim, neko je to video pa je i priznanje došlo – kaže Janković.

Koristeći stečeno znanje i iskustvo, a na početku karijere radio je u nekadašnjem preduzeću „Alfa plast“ koje je poslovalo u okviru bivšeg sistema „Prvi partizan“, Janković je za svoju kompaniju odbrao ovu vrstu industrije koja je najbrže rastuća. U skladu s tim i njegovo preduzeće beležilo je u proseku godišnji rast i preko 30 posto.

-Pandemija to ništa nije promenila. Radili smo i radimo sve vreme iako je uvek oko pet do šest, a u nekim periodima i do 50 radnika odsustvovalo zbog bolesti ili izolacije. Međutim, dobro smo se organizovali, a posla smo imali i sada ga imamo više nego ikad,
tako da je taj rast od 25 do 30 odsto i dalje prisutan. Mogu čak da kažem, da je naš posao u protekle godinu, dve, doživeo još veću ekspanziju. Mnogo novoga se desilo, mnoga nova tržišta smo osvojili – navodi Janković. Prema njegovim rečima, nikada se nije desilo kao sada, da Inmold u februaru ima ugovorene poslove do kraja kalendarske godine.

-Imamo još deset meseci do kraja godine i još neki novi poslovi, mimo ovih koje treba da uradimo, sigurno će doći. Ne smem ni da mislim o tome da li ćemo sve moći da postignemo – kaže Janković.

Tehnološke linije za proizvodnju alata za brizganje plastike i obojenih metala, pre svega, za brizganje tankozidne ambalaže i alata za brizganje tehničkih delova, uposlene su do kraja godine i ovi proizvodi traženi su na svim evropskim tržištima. Tako je i sa proizvodnjom delova od cinka i mašinskih delova čija je primena u brojnim industrijama. Osim toga, skoro do kraja godine, ugovorena je i proizvodnja IML robota koju je Inmold ponudio tržištu pre više od desetak godina. Danas u ovoj oblasti sarađuje sa firmama iz celog sveta. U početku su to bile manje količine. Sada je ovaj deoproizvodnje u preduzeću stabilizovan, a u njemu radi oko 40 zaposlenih.

Ovako će izgledati pogon Inmold na prostoru nekadašnjeg „Napretka“ koji je do
sada više od polovine rekonstruisan i u funkciji je proizvodnje

Goran Janković, veoma je zadovoljan i proizvodnim rezultatima koji se ostvaruju i u pogonu u Priboju, u slobodnoj zoni, u kojem se odvija deo proizvodnje plastičnih delova i deo mašinske obrade koja je od izuzetne važnosti za sveokupnu proizvodnju u kompaniji.

Za narednih, najmanje petnaestak godina, Inmold je rešio problem nedostajućeg prostora za proizvodnju u sedištu firme u Požegi, kada je pre dve godine kupio iz stečaja, na licitaciji, nekadašnju fabriku nameštaja „Napredak“. Na taj način je dobijeno novih 18.000 kvadrata zatvorenog prostora i oko 6,5 hektara placa.

Inmold u Požegi trenutno zapošljava oko 440, a u proizvodnom pogonu u Priboju 114 radnika i u ovom pogonu ima potrebe za novim zapošljavanjem. Jedna trećina zaposlenih u Požegi je visokoobrazovanih kadrova, najviše mašinskih inženjera, dok su u pogonu u Priboju u skladu sa proizvodnim programom, zaposleni mahom kadrovi sa srednjim stručnim obrazovanjem. Inače, Inmold ništa ne prepušta slučaju kada je u pitanju obezbeđenje stručnog, odgovarajućeg kadra tako da je pre desetak godina osnovao Centar za savremene tehnologije u kojem se osposobljavaju učenici srednje škole iz Požege, Užica, Kosjerića. Edukacija postojećeg, ali i obrazovanje budućeg kadra, stalna je
aktivnost kompanije. Da je to jedan od osnovnih uslova za dalji razvoj i napredak, prema rečima Jankovića, sve više shvataju i druge firme. Trenutno, Inmold, stipendira oko sedam, osam studenata, ali prati još dvadesetak tako što dolaze na praksu i preduzeće se trudi da se oni posle završenog fakulteta sete Inmold-a i dođu da rade u njemu. Stručnost ljudi može biti veoma bolna tačka svakog preduzeća, ukoliko ono ne ulaže i u postojeće i u buduće kadrove, smatra Janković. Za sada, stručnjaci iz Inmold-a ne odlaze.

-Veoma sam zadovoljan nivoom razvoja preduzeća, ali ne smemo stati. Mora se pratiti sve što se radi u okruženju, inovacije u branši i tehnološkom napretku – ističe Janković čija je cela porodica uključena u rad preduzeća, dve kćerke, sin mašinski inženjer, ali i najmlađi sin koji završava, takođe, Mašinski fakultet, a ne izostaje ni pomoć supruge.