Pocetna Kultura Igra koja pleni

Igra koja pleni

383
0
Podelite

U Narodnom pozorištu Užice nedavno je 8. Baletski dečji festival Užice 2023. Pred punim gledalištem, nastupilo je više od 450 dece iz 16 baletskih studija, kako iz Srbije, tako i iz drugih zemalja. Osmi festival organizovao je Baletski studio “Marija Maga Magazinović” uz podršku grada Užica.

Pored malih  balerina i baletana iz Srbije nastupili su i gosti iz Crne Gore,  Egipta, Indonezije. Nastupi su bili podeljeni u tri koncerta na kojima su nastupila deca i mladi uzrasta od tri do trideset godina. Gotovo da nije bilo kraja Srbije iz koga nije nastupula neka od škola ili studija baleta. Svoje umeće pokazali su kroz ples počev od klasičnog baleta, preko savremene igre i modernog baleta, tradicionalnih igara, džez baleta, akro plesova na umetničkom nivou.

Foto: Baletski studio Marija Maga Magazinović

– Ove godine imali smo priliku da vidimo nastupe tri internacionalna studija koji su publici predstavili tri tradicionalna i nacionalna plesa Ovakvi baletski festivali utiču i na promociju baleta kao umetnosti i na interesovanje dece da krenu stopama  balerina i baletana koji su savladali početničke korake i  prve baletske veštine – navodi Dunja Mahorčić, u ime Baletskog studija “Marija Maga Magazinović” koji je organizator po osmi put nesvakidašnjeg kulturnog događaja.

Na kraju festivala ona je izrazila zadovoljstvo što su deca i ovom prilikom uživala u baletskoj igri, druženju i sklapanju novih poznanstava.

Foto: Baletski studio Marija Maga Magazinović

– Obično u publici bude i neko dete koje je došlo da gleda nastup i podrži neku svoju drugaricu, sestru, rođaku… Posle ovakvih događaja imamo povećano interesovanje za upis u baletski studio “Marija Maga Magazinović” – navodi Mahorčić. Ovogodišnji festival pratio je rekord po broju učesnika, 450 dece iz zemlje i sveta, ali i izuzetan odziv publike tako da je Užice prošle subote 13. maja s pravom poneo epitet baletske prestonice Srbije.

Festival je ove godine s pravom poneo i naziv internacionalni, jer su na njemu učestvovale baletske škole i studiji iz Egipta Premier Ballet Academy iz Kaira, Internacionalna baletska škola iz Crne Gore i plesna grupu koja radi pri Indonežanskoj ambasadi u Beogradu.  Njihov ples dočarao je Užičanima i kulturu i tradiciju zemalja iz kojih su došli.  Sala užičkog Narodnog pozorišta bila je puna tokom tri koncerta koja su mališani imali počev od 12, 15 i 18 časova.  Baletski festival u Užicu, osmi po redu protekao je uz podršku Grada Užica koja nije izostala ni ove godine. S obzirom na kvalitet viđenog i promociju pravih društvenih vrednosti pored onih u kulturi trajanje užičkog dečjeg baletskog festivala svakako nikada neće biti dovedeno u pitanje i zato mu poželimo još mnogo mnogo godina na sceni.

Foto: Baletski studio Marija Maga Magazinović

Internacionalni

Festival je ove godine s pravom poneo i epitet internacionalni jer su na njemu učestvovale baletske škole i studiji iz Egipta Premier Ballet Academy iz Kaira, Internacionalna baletska škola iz Crne Gore i plesna grupu koja radi pri Indonežanskoj ambasadi u Beogradu.

Više od igre

Baletski festival i takmičenje, nastup pred užičkom publikom  pružili su učenicima baletskih škola i studija jedinstvenu priliku nastupa pred publikom što je dragoceno za njihov dalji razvoj, Pomaže im da steknu samopouzdanje i nauče da vladaju tremom i razvijaju osećanje scenskog nastupa – navodi Mahorčić.


Foto: Baletski studio “Marija Maga Magazinović”