Pocetna Kultura Gran pri Nenadu Zeljiću

Gran pri Nenadu Zeljiću

873
0
Podelite

Za ovogodišnju izložu 16. Međunarodnog grafičkog bijenala Suva igla konkurisao je 151 autor iz 27 zemalja sa skoro svih kontinenata sa 232 rada.Od 84 umetnika su odabrani radovi nastali između dva bijenala, izrađeni isključivo u tehnici suva igla, jednoj od najzahtevnijih tradicionalnih likovnih tehnika.

U Gradskoj galeriji u Užicu sinoć, 29. juna, otvorena je izložba radova 16. Međunarodnog grafičkog bijenalu Suva igla koju zainteresovani mogu pogledati do 24. avgusta.

Ove godine Gran pri Bijenala stručni žiri dodelio je Nenadu Zeljiću za rad „Stepenice“, a „Zlatnu iglu“ Nikoli Radosavljeviću za rad „Alone Together“. „Srebrnu iglu“ dobila je Agnieszka Dobosz autorka iz Poljske za radove FOG 1 i FOG 2, „Bronzanu iglu“ Vladimiro Elvieri iz Italije za radove „Julian Assange: The Truth Denied“ i „Francis Bacon III“, a nagradu Pedagoškog fakulteta u Užicu Katarina Rakić za rad „Tišina“. Stručni žiri Bijenala dodelio je i dve posebne pohvale, Ireni Stopić iz BiH i Gjorgjiu Dinevu, autoru iz Severne Makedonije.

Tradicionalno, radovi jednog od nagrađenih autora postaju deo kolekcije Suva iglaužičke Gradske galerije.

Tokom otvaranja izložbe umetnicima su uručene nagrade o kojima je odlučivao stručni žiri u sastavu: Vladimir Veljašević (Srbija) Slavica Janešlieva (Severna Makedonija), Saša Janjić (Srbija), Ana Vivoda (Hrvatska) i Goran Knežević (Srbija).Za ovogodišnju izložukonkurisao je 151 autor iz 27 zemalja sa skoro svih kontinenata sa 232 rada. Od 84 umetnika su odabrani radovi nastali između dva bijenala, izrađeni isključivo u tehnici suva igla, jednoj od najzahtevnijih tradicionalnih likovnih tehnika.

Užički umetnik Nikola Radosavljević, koga najviše interesuju eksperimenti u grafici, pomeranje grafičkog jezika, dobio je „Zlatnu iglu“ za svoj rad „Alone Together“.

– Za ovogodišnji Bijenale pripremio sam jednu vrstu kompozitne grafike i mogu da kažem da je ovo neko „izletanje“ iz ustaljenog šablona očekivanja šta grafika može da bude. Drago mi je što je žiri prepoznao i uopšte uvrstio, a potom i nagradio ovaj tip rada, zato što se on zasniva na multiplikaciji jedne jedinstvene originalne matrice – izjavio je Radosavljević i naveo da ovaj rad, inspirisan traumom kroz koju smo kao kolektiv prošli za vreme kovid pandemije,  govori o kolektivnom mišljenju koje nam je potrebno da bismo opstali kao individue za vreme velike krize. Radosavljević kaže da se poslednjih godina u svom radu bavio pitanjem bezbednosti doma i načinima na koji on može biti uzurpiran, odnosno, šta je to što nam može oduzeti ili vratiti bezbednost.

– Ovaj rad ukazuje da kolektiv zapravo jeste jedini način kroz koji možemo da opstanemo i ukoliko nismo ujedinjeni nemamo ni individualce, pojedince – pojašnjava Radosavljević koji je u medij grafike i vizuelne umetnosti ušao kada je 2006. godine upisao Umetničku školu u Užicu, a potom Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Zadovoljan je dosadašnjim postignutim rezultatima u svom radu. Prošle godine dobio je dve najvažnije nacionalne nagrade za  savremeno stvaralaštvo, „Veliki pečat“ galerije Grafičkli kolektiv i „Zlatnu iglu“ galerije ULUS-a što mu je veoma važno i što potvrđuje da je na dobrom putu. Međutim, „Zlatna igla“ Bijenala u Užicu posebna je, jedinstvena nagrada, jer se odnosi  na jednu vrlo specifičnu disciplinu, suvu iglu, koju proučava Gradska galerija Užice, a što je, opet, jedinstveno u svetu.

– Mislim da je važno da je ova nagrada i samo Bijenale odnegovano od strane Grada, resornog Ministarstva, Galerije koja godinama, uprkos svemu što doživljavamo kao društvo u oblasti kulture, uspeva da istraje i da ga iznese do kraja – kaže Radosavljević.

Nagradu Pedagoškog fakulteta u Užicu za rad „Tišina“ dobila je Katarina Rakić iz Pančevakoja je nedavno završila četvrtu godinu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru grafika. Kaže da se prvi put ove godine susrela sa tehnikom suva igla, ali planira da nastavi da radi u njoj.

– Kada ste mladi i na početku karijere, nagrada je neka vrsta poleta i nade da će se nešto dobro desiti. Uostalom, videćemo šta nosi budućnost –  rekla je Katarina.

U ime Grada Užica prisutnima se obratio i izložbu otvorio Ratko Trmčić, član Gradskog veća za društvene delatnosti i koji je nagrađenima uručio nagrade.

Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije, između ostalog je podsetio:

– Užičko Bijenale od osnivanja neguje jednu izrazito crtačku tehniku koja od početnog koncepta izrade crteža do završne forme otiska u dubokoj štampi zahteva od umetnika maksimalno umne i tehničke posvećenosti. Od 1993. godine do danas prošlo je trideset godina. Od prve postavke grafika u autentičnoj grafičkoj disciplini koju je inicirao prvi direktor Gradske galerije Užice Mladen Jevđović čijem naumu je kumovao njegov profesor, renomirani grafički umetnik Bogdan Kršić, formirana je impozantna zbirka „Suva igla“ koja broji preko 700 grafičkih radova – rekao je Cvetić i podsetio da su značajni umetnici ne samo iz Srbije, već i iz regiona i sveta izlagali na dosadašnjim bijenalima oko kojih su se okupljali i priznati likovni kritičari. Podsetio je da je užički Međunarodni bijenale Suva igla, svojevremno je na trijenalu grafike u svetskom centru grafike, u Krakovu, u Poljskoj, uvršten među 20 najznačajnijih grafičkih manifestacija u svetu.

Istoričar umetnosti, član međunarodne selekcione komisije i žirija Bijenala, Saša Janjić rekao je da su za ovogodišnji Bijenale pristigli veoma dobri, istraživački radovi, različitih poetika, pristupa, kombinacija raznih grafičkih tehnika i disciplina.

– Iako živimo u dobu gde postoji velika proliferacija vizuelnog sadržaja, štampa koja je proizašla iz grafike sve manje je prisutna u javnosti. Bijenale poput ovog, manifestacije koje na neki način pokušavaju da doprinesu razvoju i promociji grafičkih veština, a pogotovu suve igle kao jedne specifične grafičke tehnike, veoma su značajne ne samo da se pokaže šta je to što umetnici rade, kakva su moderna stremljenja i šta su nove tehnike, već i zbog toga da se sama grafička disciplina i tehnika uzdigne i postane vidljivija – rekao je između ostalog Janjić.