Pocetna Društvo RRA Zlatibor: Ozelenjavanje biznisa

RRA Zlatibor: Ozelenjavanje biznisa

1114
0
Podelite

U Regionalnom inovacionom startap centru u Užicu (RIS centar) 30. juna održana je radionica „Održivi razvoj: jačanje kapaciteta poslovnog sektora“ u organizaciji Centra za visoke ekonomske studije CEVES i Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“, a u okviru projekta „SDG Accelerator for ALL“ koji podržava GIZ.

Jelena Nešić, predstavnica CEVES-a rekla je da se Centr za visoke ekonomske studije već duže vreme bavi implementacijom ciljeva održivog razvoja, naročito na lokalnom nivou i u saradnji sa lokalnim institucijama. Radi njihove konkretizacije i ubrzanja lokalnog razvoja po principu UN Agende 2030, ove godine CEVES sprovodi niz aktivnosti koje su delom i istraživačke kako bi se sve to prenelo na lokalne sredine, pre svega na poslovni sektor, na organizacije koje mu pružaju podršku, na lokalne samouprave.

– Pre svega mislimo na postizanje boljih efekata poslovanja u kontekstu zelene tranzicije, onoga što se popularno naziva ozelenjavanjem poslovanja, biznisa. Ovom radionicom u Užicu želimo da postignemo bolje razumevanje, pre svega kod predstavnika privrede, ali i lokalnih institucija o tome šta podrazumevaju obaveze koje nose zelena agenda i ozelenjavanje poslovanja – rekla je Jelena Nešić. Prema njenim rečima, zeleno poslovanje podrazumeva usklađivanje sa zahtevima Evropske unije koje sa sobom nosi nove obaveze koje će preduzeća koja su izvoznici ili im je cilj da to budu, morati da prilagođavaju svom poslovanju. To su, kako navodi Jelena Nešić, konkretne aktivnosti koje firme mogu da preduzmu da bi izbegle padove u konkurentnosti domaćeg proizvoda i usluga na tržištu Evropske unije, ali svim drugim stranim tržištima.

Slavko Lukić, direktor RRA „Zlatibor“ rekao je da je najvažnije da radionica pomogne da se razviju partnerstva privatnog, javnog i civilnog sektora. S obzirom da je to proces i da se do partnerstava ne može doći preko noći, u cilju podsticanja njegovog razvoja, RRA „Zlatibor“ već 20 godina sprovodi niz projekata. Pojašnjavajući zelenu tranziciju i sprovođenje zelene Agende, Lukić je naveo konkretne primere iz užičkog kraja.

– Kompanija „Zlatiborac“ prateći sve obaveze koje nameće zelena tranzicija, nabavila je opremu za slajsovanje suhomesnatih proizvoda. To je visokoekonomična, efikasna oprema koja 30 odsto smanjuje troškove električne energije u poslovanju kompanije i isto toliko smanjuje emitovanje ugljen – dioksida, odnosno efekata „staklene bašte“ koji su proizveli ogromne poplave čiji smo bili svedoci u proteklom periodu u našem kraju. Zato razgovaramo na koji način da otklonimo uzroke velikih elementarnih nepogoda koje donose klimatske promene – rekao je Lukić i istakao da će ekonomija biti jača ukoliko privreda više počne koristiti energiju iz obnovljivih izvora. On je naveo primere hladnjača u Arilju koje su na krovove svojih objekata ugradile solarne panele i na taj način smanjuju svoje troškove poslovanja, ali postaju i proizvođači električne energije koju isporučuju u elektro-energetski sistem. Lukić je podsetio i da Grad Užice ima niz programa za energetsku efikasnost i podršku smanjenju zagađenja vazduha u gradu. Prema njegovim rečima, važno je znati kako aktivnosti u sprovođenju zelene Agende unaprediti, ali i kako iskoristiti već odobrena i dostupna sredstva za Srbiju od strane EU opredeljena i za privatni, javni i civilni sektor.

– RRA „Zlatibor“ je uz podršku Ministarstva poljoprivrede ušla u proces akreditacije za upravljača Zelenim klimatskim fondom. To je fond Ujedinjenih nacija za podršku privatnom sektoru u aktivnostima zelene tranzicije, u modernizaciji, nabavci opreme i smanjenju ugljen-dioksida, odnosno, uzroka velikih klimatskih promena. Ovaj proces traje dugo, jer su vrlo stroga pravila za akreditaciju. Međutim, to je naš cilj, a Ministarstvo poljoprivrede nas je prepoznalo kao mogućeg zastupnika Zelenog klimatskog fonda u Srbiji – rekao je Lukić.