Pocetna Politika Radno zakonodavstvo smanjuje prava osoba sa invaliditetom

Radno zakonodavstvo smanjuje prava osoba sa invaliditetom

431
0
Podelite

“Položaj i problemi osoba sa invaliditetom u Užicu” bio je povod obraćanja koalicije Srpske stranke Zavetnici i Srpskog pokreta Dveri na Gradskom trgu.

Predsednik užičkog odbora “Zavetnika” Aleksandar Milić smatra da je proteklih godina zakonodavstvo o radu smanjivalo prava osoba sa invaliditetom što je katastrofalno, navodeći primer da u nekim firmama imaju 5 dana godišnjeg odmora, dok u drugim nemaju ni jedan dan, jer Zakon o radu to ne precizira. Po njemu osobe sa invaliditetom uskraćene su i za meru javnih radova koji su nekada trajali šest, a sada četiri meseca sa tendencijom ukidanja i promocije socijalnog preduzetništva što je upitno sa stanovišta učešća ovih osoba u tržišnoj utakmici.

Milić je reagovao i na izjavu osobe sa Nacionalne službe zapošljavanja posle završenih javnih radova za osobe sa invaliditetom i monitoringa, jer smatra da je izostalo dostojanstveno ophođenje prema osobama sa invaliditetom.

– Rečeno je da država izdvaja velike pare za javne radove i da ove osobe ne rade dovoljno, što je neprihvatljivo. Iznos koje osobe sa invaliditetom za vreme trajanja javnih radova je 22.000 mesečno ili 88.000 dinara za četiri meseca koliko najduže traju, posle čega nemaju posao i ostaju bez ikakvih prihoda – kaže Milić. On navodi da se obratio i zvaničnim dopisom Ministarstvu za rad i socijalna pitanja povodom ovog događaja i tražio zvanično objašnjenje ovakvog nastupa osobe sa Nacionalne službe u Užicu, ali je odgovor izostao. Umesto toga dobio je informaciju da su prilikom poslednje posete ministra za rad Nikole Selakovića Užicu sazvani predstavnici Udruženja koja se bave osobama sa invaliditetom na kome je predočeno da će javni radovi kao socijalna mera biti ukinuti, te da će se promovisati socijalno zapošljavanje i socijalno preduzetništvo, za koje Milić smatra da je upitno.

– Očekuje se od osoba sa invaliditetom da učestvuju u tržišnoj utakmici, a znaju se njihova ograničenja telesna ili neka druga što će otežati njihov položaj – dodaje Milić. Povodom zajedničkog nastupa na parlamentarnim izborima ove dve stranke Milić kaže da prema istraživanjima Faktor plusa ova koalicija jeste druga politička opcija po snazi u Srbiji uz očekivani rast rejtinga. U ime užičkih Dveri obratili su se Milojko Milićević i Ružica Blagojević koja je rekla da mora doći do “korenitih promena politike u Srbiji koja neće biti podanička”. Milićević je dodao da je okupljanje dve parlamentarne stranke pozdravio veliki broj intelektualaca među kojima su prof.dr Miloš Ković, prof.dr Vladimir Dimitrijević, prof.dr Zoran Čvorović, Dušan Proroković i drugi. On je izrazio očekivanje da će podrška ovom nacionalnom bloku glasača u Užicu biti još veća na parlamentarnim izborima 17. decembra nego na prethodnim kako bi rijaliti-šou koalicija otišla sa vlasti.