Pocetna Čajetina Plivanje za časni krst na Vodicama

Plivanje za časni krst na Vodicama

235
0
Podelite

Tradicionalno plivanje za časni krst na Bogojavljenje održano je na Vodicama uz rekordan broj učesnika.

Topao dan za ovo doba godine možda je uticao da se na Crnom Rzavu na Vodicama okupi veliki broj i plivača i gledalaca, najveći od kada plivanje za časni krst organizuju crkveni odbor i mesna zajednica u Dobroselici. Na ovogodišnjem plivanju je bilo 84, kako je naglašeno učesnika, a ne takmičara, jer ovaj događaj nije trka, a osim iz Čajetine i sa Zlatibora pristigli su i iz Užica, Beograda i Kosovske Mitrovice.

Ulazak u vodu i početak plivanja označen je tradicionalnim pozdravom „Bog se javi, vaistinu se javi!“. Molitve i službu u okviru ovog obreda su održali sveštenik Jovan Stojković, i sveštenici crkve na Zlatiboru. Običaj plivanja za krst je u znak sećanja na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan, i zato je voda važna za obeležavanje ovog velikog praznika, koji sa Krstovdanom i Jovanjndanom čini trodnevnu svetkovinu.

Bogojavljenskom plivanju prisustvovali su i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i predsednik skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić. Organizatori su pripremili i posluženje za goste, učesnike je pratio trubački orkestar Dejana Jevđića tehničku podršku pružio je kulturni centar Zlatibor.