Pocetna Ekonomija Nagrada u pravim rukama

Nagrada u pravim rukama

342
0
Podelite

Veliki je uspeh biti finalista konkursa “Mladi poljoprivrednik Srbije”, a tek osvojiti drugo mesto za 2023. godinu! To je pošlo za rukom Marini Jovanović (34) iz Karana koja je diplomirani ekonomista i koja je dala prednost životu na selu ostajući mu verna umesto posla u gradu.

Glasovi podrške posle objave priče o njoj nisu izostali na portalu “3banke”. Marina i ovom prilikom upućuje reči zahvalnsoti svima koji su podržali to što radi na selu, glasali za nju i delilili link na društvenim mrežama.

– Mnogo volim svoj posao. Između ostalog, pruža mi priliku da svakodnevno komuniciram sa ljudima širom Srbije. Presrećna sam,  jer se svakog dana uverim da još uvek ima mnogo dobrote u našem narodu – rekla je posle uručenja nagrade  u hotelu “Moskva” naša zemljakinja kojoj nije izostala podrška, i glas od srca svih koji su smatrali da ovo priznanje zaslužuje. Sa mužem Kostom i decom, Doroteom i Milovanom, živi, kaže, baš onako kako želi. Rodom iz Lunovog sela udala se u susedni Karan. Na imanju Kostinih roditelja koje su nasledili, trude se da ga dalje unapređuju i razvijaju. Umesto tradicionalnog stočarstva i malinarstva Jovanovići su se odlučili za gajenje povrća. Najpre rasad paprike i paradajza. a zatim rasad kupusa. I tako su stigli do jedanaest plastenika paradajza na 15 ari, a ostalo je paprika, kupus i krompir.

Međutim, kao i ostali vrhunski poljoprivrednici i Jovanovići znaju da je finalni proizvod kruna svake poljoprivredne proizvodnje. U ponudi imaju zimnicu od plodova proizvedenih na njihovom imanju. Od Jovanovića se mogu pazariti mleveni paradajz, džem, slatko, kiseli kupus, turšija, pravi domaći ajvar.. Sveže povrće plasiraju preko prodajnih objekata u našem kraju.

– Ono što nas izdvaja je kvalitet. Često se dešava da se u prodavnicama sa kojima sarađujemo naši proizvodi, koji su skuplji, mnogo brže prodaju nego isto povrće koje je jeftinije, od drugih dobavljača. Imamo naše, prepoznatljive gajbice i ljudi već znaju za nas, pa radije biraju naše povrće jer znaju da će na taj način da kupe kvalitetno, ukusno i zdravo povrće. Sve što radimo, radimo kao što se radilo nekada. Imamo krave i ovce, kako bismo obezbedili stajnjak za svoju proizvodnju i ne koristimo veštačka đubriva. Za zalivanje koristimo vodu iz jezerceta koje se nalazi iznad plastenika i ta voda daje poseban ukus našim plodovima –  objašnjava za naš list Marinin suprug Kosta Jovanović.

Sve je kod Jovanovića u skladu sa zahtevima organske proizvodnje, a verujemo uskoro će stići i sertifikat.  Banka je prvoplasiranog mladog poljoprivrednika u Srbiji nagradila sa 500.000 dinara, drugoplasiranog sa 300.000 i trećeplasiranog sa 200.000 dinara, a priče o svakom od njih su priče o budućnosti srpskog sela. .

Nagrada

– Radila sam neko vreme u struci i shvatila da to nije za mene. Ovde mi ništa nije teško, ali sam shvatila da sedenje za kompjuterom celo radno vreme nije za mene. Ovde u Karanu ja organizujem sebi vreme. Nekada mi se dogodi da ustanem i ništa mi se ne radi i onda sebi dam slobodan dan, pa sutra radim više. To je ta sloboda kad si svoj na svome – priča vredna Marina Jovanović.