Pocetna Politika Zeleno-levi front saopštenje: Era korupcije u Užicu

Zeleno-levi front saopštenje: Era korupcije u Užicu

240
0
Podelite

Nakon razotkrivanja manipulacije javnih novcem od strane gradske vlasti prilikom izbora scenariste i reditelja u okviru programa “Užice prestonica kulture 2024.”, Zeleno-levi front Užice ukazuje na još jednu sumnjivu koruptivnu radnju u izvedbi režima SNS-a i SPS-a.

Naime, za rekonstrukciju Velike sale u Gradskom kulturnom centru grad Užice prvobitno je opredelio preko 600.000 eura da bi se, nakon 6 meseci i 4 izmene ugovora, vrednost radova bez jasnih i svrsishodnih objašnjenja uvećala za više od 50.000 eura.

Inicijalna vrednost prvobitno dodeljenog ugovora grupi privrednih subjekata u julu 2023. iznosila je 60.677.838,79 rsd bez PDV-a, dok je drugoplasirani ponuđač radove procenio na 63.831.374,10 rsd bez PDV-a. Od dana dodele, ugovor je revidiran četiri puta, dok konačan iznos nije nadmašio odbačenu drugoplasiranu ponudu za 1.377.227,37 rsd bez PDV-a.

Sve četiri izmene koje su sprovedene u periodu od oktobra 2023. do februara 2024. godine opravdane su potrebom za izvođenjem radova koji nisu bili predviđeni osnovnim Ugovorom, a čije je izvođenje postalo neophodno, uz dodatno objašnjenje da bi promena privrednog subjekta Naručiocu (Grad Užice) prouzrokovala dodatne troškove i značajno produžila rok za izvođenje radova. Do današnjeg dana ukupna vrednost radova porasla je na 550.000 eura bez PDV-a, a rok za završetak radova produžen je za 90 dana.

Dodatnu sumnju u postojanje koruptivnih i nelegalnih radnji budi činjenica da je drugoplasirani ponuđač, grupa privrednih subjekata, Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki podneo zahtev za zaštitu prava koja je odbačena kao neosnovana. U zahtevu su navedene brojne nepravilnosti zbog kojih je naručilac prihvaćenu ponudu trebalo da oceni kao neprihvatljivu.

Ovome u prilog svedoči i činjenica da je grad odbio da dostavi informaciju od javnog značaja fizičkom licu koje je uputilo zahtev, u kom se, između ostalog, tražio i detaljan opis svih aktivnosti koje će biti realizovane u okviru projekta, sa obrazloženjem da programska knjiga, koja će sadržati sve programske aktivnosti, još uvek nije gotova.

Imajući u vidu sve navedeno, očigledno je da se radi o još jednoj otimačini novca građana i građanki Užica od strane koruptivnog i kriminalnog režima. Kao što smo i obećali javnosti u jednom od prethodnih obraćanja, Zeleno-levi front Užice će nastaviti da razotkriva kriminalne i koruptivne radnje lokalne vlasti i da insistira na politikama koje su u skladu sa potrebama našeg grada.