Pocetna Društvo O razmeni kulturnih sadržaja

O razmeni kulturnih sadržaja

125
0
Podelite

Povodom izgradnje partnerstva u Narodnom muzeju Užice danas je održan sastanak predstavnika članica EUNIC klastera (EUNIC – European Union National Institutes for Culture) – Mreža kulturnih centara Evropske unije u Srbiji i grada Užica.

Sastanku su prisustvovati predstavnici EUNIC-a, Gete institut, Italijanski institut za kulturu, ambasada Švedske, Holandije, Portugala, Slovačke, Slovenije, Belgije, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima, direktori užičkih ustanova kulture i predstavnici civilnog sektora iz oblasti kuture.

Branislav Mitrović, koordinator i menadžer projekta „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“, povodom sastanka je izjavio:

– Veliko mi je zadovoljstvo da danas, prvog dana nakon što smo postali prestonica kulture ugostimo uvažene goste iz EUNIC klastera kojeg čine predstavnici kulturnih centara iz zemalja Evropske unije sa kojima smo imali kontakte i pre nego što je Užice postalo prestonica kulture, a naročito u godini koja je prethodila preuzimanju ove, za nas veoma važne titule. U tom pripremnom periodu imali smo niz veoma zanimljivih i dobrih predloga za razmenu kulturnih sadržaja – naveo je Brane Mitrović ističući da je sastanak i prilika da predstavnici užičkih kulturnih ustanova, ali i civilnog sektora, udruženja građana koja na veoma dobar način učestvuju u kulturnom životu grada Užica, razmene iskustva sa predstavnicima EUNIC. Ovo je šansa i za uspostavljanje konkretnije saradnje i u ovoj godini prestonice, ali i u vremenu koje dolaze posle.

Dr Kristof Feldhus, direktor Gete instituta, predstavnik EUNIC klastera, rekao je ovom prilikom da su se okupili u Narodnom muzeju kako bi se upoznali sa predstavnicima užičkih kulturnih institucija i da se dogovore o načinima buduće saradnje. Dr Kristof Feldhus prvi put boravi u Užicu, prijatno je iznenađen i bila mu je velika čast da prisustvuje programu koji je priređen povodom početka realizacije projekta „Užice – Prestonica kulture Srbije 2024“ koji ga je impresionirao.