Pocetna Kultura Slike monahinje Marije jasenovačkih žrtvi

Slike monahinje Marije jasenovačkih žrtvi

172
0
Podelite

Radovi su monahinje Marije (Antić), pripadnice monaške obitelji srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu (Eparhija pakračko-slavonska)

Istorijski arhiv Užice u saradnji sa Muzejom žrtava genocida priredio je izložbu pod nazivom „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“. Postavku čine 24 slike monahinje Marije (Antić), pripadnice monaške obitelji srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu (Eparhija pakračko-slavonska).

Izložba je otvorena 22.aprila na Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Direktor Istorijskog arhiva Željko Marković rekao je da ova izložba je najlepša i najednostavnija u izrazu, a najdublja u svom sadržaju Užičanin Nikola Radosavljević, programski direktor Muzeja žrtava genocida naveo je da specifičan izraz monahinje Marije predstavlja umetnost koja je iskorišćena kao pojam i svojevrsni kanal komunikacije o svedočanstvima istorijskog karaktera.

– U pitanju su slike koje su nastale inspirisane događajima u Drugom svetskom ratu u logorima Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj(NDH) gde je stradao veliki broj srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

– Ovo je jedna duboko emotivna priča predstavljena kroz određene simbole, informacije i otkriva jednu potpuno novu emotivnu zonu. Ona postaje vizuelno svedočanstvo šta je naš narod propatio, kroz šta je prošao i kako se izborio- naglasio je Radosavljević.

Kada vidimo ove slike mi vidimo predstave užasa, ali paralelno sa tim i vaskrsenje jer to je narod koji opstaje i koji se bori za sopstvenu slobodu, dodao je Radosavljević.

Na slikama se mešaju ikonopisačke tradicije sa naivom i elementima grafike Dalekog istoka, gde srastaju tragedija svih jasenovačkih žrtava i obnovljeni život današnjeg manastira. Inspirisani stvarnim i tragičnim događajima u Jasenovcu, radovi monahinje Marije su savremeni svedok vremena i područja koje je i dalje mesto bola, stradanja, patnje i sećanja.

Izložbu je otvorio sveštenik Miloš Bosić koji je istakao da – naša crkva oduvek sve te mučenike ispovednike vere, koji svojim životom potvrđuju svoju veru, beleži u diptih i tako ih čuva od zaborava.

Foto: Slobodan Jović

– Ovi sveti likovi su umetnički izraz monahinje Marije, a u isto vreme i njena želja za duhovno viđenje tih mučeničkih likova u zagrljaju Sina Božijeg Hrista Spasitelja- naglasio je sveštenik Bosić.

Izložba je otvorena u okviru „Užice -prestonica kulture Srbije 2024.“do 22. maja u Istorijskom arhivu Užice.