Pocetna GKC Više nije onako kao što je nekad bilo

Više nije onako kao što je nekad bilo

138
0
Podelite

Program otvaranja „Užičkih strip susreta 3“ sa Trga partizana sinoć je nastavljen u Gradskom kulturnom centru promocijom festivala stripa „Stripolis“ koji će ove godine sredinom septembra biti održan četrnaesti put u Zrenjaninu, a ovaj grad će dogodine preuzeti titulu nacionalne prestonice kulture Srbije. Vladimir Đurić, pomoćnik direktora Kulturnog centra u Zrenjaninu smatra da je ovo prilika da se uspostavi saradnja ne samo dva festivala, već i ustanova kulture i dva grada.

Prema rečima Đurića, srpska strip scena je vrlo živa, ima veoma dobrih autora, ali „to više nije onako kao što je nekada bilo“.

– Nadam se da će strip kod nas nastaviti da živi i u nekim novim okolnostima. To je umetnost koja ima svoj dugovečan život, koja će verovatno pokušati da se prilagodi novim tehnologijama i da nađe put do svih ljubitelja – kaže Đurić. U promociji festivala „Stripolis“ i istoimenog časopisa koji izlazi 15 godina i bavi se umetničkim stripom, učestvovao je i Stevan Subić, trenutno jedan od najaktuelnijih crtača iz Srbije koji je radio sa svim poznatim izdavačima u Francuskoj i Italiji, a sada i u Americi.

Iz bratskog grada Velesa, iz Strip centra Severne Makedonije, u Gradski kulturni centar stigla je izložba radova 10 strip crtača iz Severne Makedonije. Radove je odabrao Tome Trajkov, a među autorima je devet izuzetno talentovanih žena, Slavica Kopenkova, Đurđica Varela, Angela Petruševska i druge. Trajkov je ovom prilikom publici govorio o strip sceni u svojoj zemlji. Podsetivši da Strip centar Severne Makedonije postoji i radi više od dve decenije i osim što se bavi izdavaštom i realizuje brojne međunarodne projekte, svake godine organizuje Međunarodni salon stripa.

Prema njegovim rečima, strip je izuzetno sredstvo izražavanja pri obradi mnogih tema, poput međunacionalnih odnosa, ekologije i drugih. Međutim, iako je evidentno interesovanje, on na našim prostorima nije popularan kao što je nekada bio. U Severnoj Makedoniji, kao uostalom i na celom Balkanu, strip crtača ima, ali najviše rade za strane izdavače.

– Nekada se iz stripova moglo mnogo naučiti, u njema je bilo istorije, antropologije, a u ovim sada ima mnogo brutalnosti – navodi Tome Trajkov.