Pocetna Društvo Osnovati revizorsku firmu u Užicu

Osnovati revizorsku firmu u Užicu

1350
0
Podelite

U Užicu ima lica koja su stekla zvanje ovlašćeni revizor i tim licima treba ponuditi model udruživanja sa ciljem uključivanja i studenata završnih godina

Na Akademiji strukovnih studija Zapadan Srbija krajem juna održan je okrugli sto na temu „Poslovi u eksternoj reviziji nakon završenih studija na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija Odsek Užice“. Okrugli sto bio je prvenstveno namenjen studentima osnovnih studija studijskog programa Računovodstvo i revizija, kao i master studija Poslovna ekonomija i menadžment modula Računovodstvo revizija i finansije. Tim povodom dr Zorica Tanasković, šef Katedre za ekonomske nauke i menadžment navela je da na Odseku Užice pored zainteresovanosti za osnovne studije posle akreditacije master studija iz oblasti ekonomskih nauka i menadžmenta povećava se interesovanje za upis zbog budućih poslova u ovoj oblasti.

Mr Biljana Đuričić

Mr Biljana Đuričić, predavač Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija Odsek Užice istakla je da studenti Odseka Užice posao nalaze u računovodstvu, finansijama i internoj i eksternoj reviziji. Analizirajući geografsku rasprostranjenost revizorskih firmi iznela je zaključak da Užice kao centar Zapadne Srbije nema registrovanu revizorsku firmu, sa sedištem u ovom gradu.

Mihailo Lazarević, direktor sektora za edukaciju Komore ovlašćenih revizora

Mihailo Lazarević, direktor sektora za edukaciju i registre Komore ovlašćenih revizora naveo je Komora ovlašćenih revizora osnovana je Zakonom o računovodstvu i reviziji radi unapređenja i razvoja računovodstvene i revizorske profesije, primene međunarodne računovodstvene i revizorske regulative i harmonizacije sa tom regulativom, zaštite opšteg i pojedinačnog interesa u obavljanju poslova u toj oblasti, organizovanja u pružanju usluga u ovoj oblasti, sprovođenja ispita za sticanje profesionalnog zvanja davanja i oduzimanja licenci za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja, kao i radi ostvarivanja drugih ciljeva iz oblasti računovodstva i revizije.
Posebnu pažnju Lazarević je posvetio profesionalnim zvanjima koja se mogu steći u Komori, a to su Ovlašćeni revizor, Ovlašćeni interni revizor i Revizor. Prisutne učesnike najviše je interesovao proces sticanja zvanja Ovlašćeni revizor i Revizor. Za ova zvanja potrebno je položiti 13 i pet ispita, ako je u pitanju student koji je završio osnovne studije na Odseku Užice. Student koji završi master strukovne studije stiče mogućnost da se oslobodi polaganja dela ili celih ispita. Učesnici su upoznati i sa načinom sticanja licence za obavljanje eksterne revizije koju izdaje Ministarstvo finansija.

Dr Momčilo Vasiljević, ovlašćeni revizor

Dr Momčilo Vasiljević, jedini ovlašćeni revizor zaposlen na Odseku Užice posle diskusije studenata naveo je da su najvažniji zaključci učesnika, a posebno studenta završnih godina osnovnih i master studija da je neophodno osnovati revizorsku firmu sa sedištem u ovom gradu. Istaknto je da u Užicu ima lica koja su stekla zvanje Ovlašćeni revizor i tim licima treba ponuditi model udruživanja sa ciljem uključivanja i studenata završnih godina studija sa Odseka Užice. Za studente završne godine master studija najbolji put za sticanje zvanja je prvo Revizor i određeno iskustvo u privatnom sektoru, a zatim sticanje zvanja Ovlašćeni revizor.