Pocetna Društvo Venci na Partizanskom groblju povodom Dana pobede 

Venci na Partizanskom groblju povodom Dana pobede 

701
0
Podelite

Na Partizanskom groblju na Dovarju obeležen je 9. maj Dan pobede i 77. godišnjica od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vence su položile delegacije Vojske Srbije, Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, užičkog i sevojničkog SUBNOR-a, Uruženja veterana ratova devedesetih,  Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, Udruženja Gvozdeni puk, SPS-a, Valjaonice bakra Sevojno, Prvog partizana i drugih

Gradonačelnica  Užica Jelena Raković Radivojević  podsetila je da je u ratu koji je trajao nešto manje od šest godina  učestvovala 61 država i da procene govore o 50 i 80 miliona poginulih.

Velikoj pobedi antifašističkih sila ogroman doprinos dao je i srpski narod, a među onima koji su podneli najviše žrtve u borbama protiv okupatora bili su i Užičani.

-Sa ponosom uvek pominjemo da je naš grad bio jedina slobodna teritorija u Evropi i 24. septembra do 29. novembra 1941. godine u periodu slavne Užičke republike. Ta sloboda i borba za slobodu imale su visoku cenu, jer su plaćane ljudskim životima -rekla je Raković Radivojević. Ona je dodala da u svetlu najnovijih događaja i sukoba koji eskalirajku u svetu, uz odavanje pošte stradalima u Drugom svetskom ratu molimo se za mir, jer je mir preduslov svakog napretka za pojedinca.

-U danu pobede nad ideologijom koja je htela da pokori svaku slobodnu misao na krilima rasne i nacionalne diskriminacije i zavlada svetom, naša dužnost je da odamo poštu i svim stradalnicima i podsetimo javnost na vrednosti koje su oni sledili – poručila je gradonačelnica Užica.

Svečanost odavanja pošte na Partizanskom groblju organizovali su Grad Užice i Narodni miuzej. U ime Muzeja o Danu pobede govorila je viši kustos Stanojka Milivojević koja je rekla da je užički Narodnooslobodilački partizanski odred dao nemerljiv doprinos  oslobađanju ovoga kraja.

-Mnogi borci položili su živote u sukobima sa okupatorskom vojskom . Na Partizanskom groblju na Dovarju pohranjeni su posmrtni ostaci 230 boraca iz užičkog kraja stradalih od 1941. do 1945. godine od kojih nam je poznato 176 imena – rekla je Milivojević navodeći i imena narodnih heroja koji počivaju na ovom mestu Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović, Milan Mijalković-Čiča i Želimir Željo Đurić.

Prigodan recital koji je osmislila Valentina Zlatanović Marković  tokom ceremonije odavanja dužne pošte svim žrtvama palim za slobodu izveli su učenici druge godine Medicinske škole  iz Užica.