Pocetna Kultura Pozorišna teorija i praksa

Pozorišna teorija i praksa

949
0
Podelite

U okviru pratećeg programa Festivala, u čitalištu Narodne biblioteke predstavljene su dve knjige – Put do pozorišta, Nebojše Bradića i Rečnik izvođenja i savremenog pozorišta, Patrisa Pavisa

Nebojša Bradić je čovek koji je uronjen u kulturu ove zemlje već decenijama, pa je pred nama njegov zapis i iskustva primarno kao pozorišnog reditelja, kroz vreme koje je kao reditelj i pozorišni poslenik proveo i provodi u pozorištu. To je niz tekstova koji imaju iskustveni, hronološki, tematski niz, rekao je Bojan Munjin, pozorišni kritičar i selektor Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Zoran Hamović, direktor i glavni urednik Izdavačke kuće Klio istakao je da je „Put do pozorišta“ knjiga koja svedoči o prisustvu Nebojše Bradića u pozorištu, kao reditelja, ali pre svega kao čoveka koji misli pozorište, koji ga razume iznutra i kome imamo razloga da verujemo.

-On to poverenje nije prokockao. Pozorište tumači stručno, a ima potvrdu i u praksi. Dakle, nije profesor koji je izučio istorijske dokumente, već je napravio sponu između prakse i teorije, objasnio je Hamović.

Nikša Barlov, umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti, koje se održavaju još od 1993. godine, naglasio je da Centar za kulturu Raška i inače ima bogatu izdavačku delatnost sa katalogom od oko 250 izdanja, a da je knjiga Nebojše Bradića prva u novoj ediciji koja nosi ime Raških duhovnih svečanosti.

– Nebojša je jedan od naših laureata, jako sam mu zahvalan što je odlučio da svoju knjigu objavi kao prvu u našoj ediciji, rekao je Barlov.

Knjigu „Rečnik izvođenja i savremenog pozorišta“, Patrisa Pavisa posebno je značajno predstavljati upravo na festivalu koji se bavi savremenim pozorištem, kaže Marina Milivojević Mađarev, doctor teatroloških nauka.

– Ova knjiga nam razotkriva kakva je veza između izvođenja i savremenog pozorišta. Ona je pisana kao rečnik, a može se čitati i kao dobra internet stranica. Svaki pojam koji izaberete, odvešće vas do sledećeg i stvorićete sliku, celinu koju želite. To možete ponavljati koliko god želite dok ne istražite ono što vas interesuje. Ova knjiga ne nudi odgovore, Patris Pavis postavlja izazov, postavlja pitanja. To je jako važno, jer nam olakšava da razumemo prirodni hod koji ima pozorište, ali i ceo svet u kome se stvari sa jedne strane potpuno atomizuju, a sa druge prepliću i stvaraju neku novu umetnost, rekla je Milivojević Mađarev.