Pocetna Društvo Produžen rok za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje

Produžen rok za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje

213
0
Podelite

Privredna komora Srbije zbog velikog interesovanja privrede produžava rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu do 31. januara.
Za školsku 2024/2025. godinu za dualni model obrazovanja prijavilo se čak 30 odsto novih kompanija, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju ovog modela obrazovanja, navode u Privrednoj komori Srbije.

Privredna komora Srbije intenzivno je radila u proteklom periodu na sprovođenju aktivnosti prikupljanja potreba privrede za kadrovima. Realizovani su brojni individualni sastanci sa zainteresovanim poslodavcima, kao i nekoliko informativnih sesija u više gradova na teritoriji Republike. što je do 15. januara rezultiralo time da je podneto 404 izjave o spremnosti. Privreda je kroz podnete izjave izrazila potrebu za skoro 2000 učenika koji će bi se školovali po dualnom modelu. Tradicionalno, privreda pokazuje veliko interesovanje za kadrovima iz oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike, a najviše iz oblasti mašinstva i obrade metala.

U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila: tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije http://portal.dualnoobrazovanj… na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.